Recept na vítězný hermelín Ekocentra Zahrada

Moderátorka festivalu Jolana Voldánová ochutnává náš vítězný hermelín

 Pohodový a všestranně vydařený Festival naruby nabídl divákům i vystupujícím (s různou mírou handicapu v obou skupinách :-) bohatý program, my navíc můžeme všem zájemcům nezištně nabídnou recept na UDRŽITELNÝ, LOKÁLNÍ, ŠETRNÝ, EKOLOGICKÝ, KOMUNITNÍ, OBNOVITELNÝ, UZRÁLÝ, ZDRAVÝ, JEMNÝ a VÝCHOVNÝ nakládaný hermelín, který odborná porota vybrala jako nejzdařilejší z 12 soutěžících neziskovek a spolků:

Udržitelný Hermelín z Ekocentra Zahrada

Náš nakládaný sýr je udržitelný nejen tím, že po něm nedostanete průjem, ale že byl s láskou a péčí připraven podle principů trvale udržitelného života, jak se je snažíme dodržovat a šířit i my (jako nezbytnou podmínku dlouhodobého pobývání lidí na téhle krásné planetě):

Základní surovinou je voňavý zrající Hermelín, který jsme nekoupili v hypermarketu, ale v sámošce v centru, která se na stejném místě drží ještě z předrevolučních dob, protože podporujeme dostupné obchody, kam se nemusí jezdit autem.

Další surovinou je cibule (v dostatečném množství!) pocházející z nedaleké farmy, protože podporujeme místní zemědělce a snažíme se obejít bez zbytečné dopravy a globálních obchodních řetězců.

Výraznou chuť má na svědomí český BIO česnek, vypěstovaný bez chemie a umělých hnojiv v ekologicky šetrném hospodářství.

Přidali jsme rozmarýn a další čerstvé i sušené bylinky, které jsme přinesli z našich vlastních zahrádek, protože chceme, aby se každý podílel na utváření komunity.

Vše jsme naložili do staré sklenice, která čekala léta ve sklepě na svou druhou (nebo možná už třetí či čtvrtou) příležitost, protože funkční věci nevyhazujeme a hledáme uplatnění pro potřebné a opomíjené.

Cenný obsah jsme zalili zlatým slunečnicovým olejem, plným čisté sluneční energie, která není jen jediným a nenahraditelným sponzorem všech našich potravin, ale stále zůstává tím nejčistším zdrojem energie, i kdyby všichni prezidenti a ministři tvrdili opak.

Obsah jsme nechali několik dnů v klidu uzrát, neb všechno má svůj čas a ty opravdu důležité procesy hektické tempo naší civilizace stejně nedokáže urychlit.

Za pár dnů, až se všechny ingredience vzájemně obohatily svými individuálními vlastnostmi (podobně jako nejlepší výsledky obvykle vyplynou z neuspěchané diskuse rozličných postojů), měl by vzniknout – nejlépe spolu se zdravým celozrnným chlebem – jemný chuťový akord, který příliš nedráždí chuťové pohárky (nemáme rádi násilí) a měl by chutnat i dětem, ke kterým – jako budoucím generacím – směřujeme naše snažení především.

A protože posláním, které jsme si zvolili, je hledat takový způsob rozvoje, který bude obohacující a udržitelný pro všechny, nenecháme si recept na náš
UDRŽITELNÝ
         LOKÁLNÍ
                ŠETRNÝ
                       EKOLOGICKÝ
                               KOMUNITNÍ
                                       OBNOVITELNÝ
                                               UZRÁLÝ
                                                        ZDRAVÝ
                                                                 JEMNÝ
                                                                         VÝCHOVNÝ

                                                           HERMELÍN pro sebe, ale nabízíme ho každému, kdo má zájem zkusit to taky.

Hodí se ke každodennímu použití.!

P.S.: Po snědení Hermelínu můžete slunečnicový olej použít k naložení sýra ještě jednou. Až doslouží, vylijte ho laskavě v malých dávkách na zahradní kompost, aby se mohl znovu zapojit do koloběhu živin, a umytou sklenici nechte čekat ve sklepě na další příležitost.
Děkujeme!
 

Za laskavé poskytnutí fotografií děkujeme panu doktoru Martinu Zavadilovi!

Moderátorka festivalu Jolana Voldánová ochutnává náš vítězný hermelín
U stánku Ekocentra Zahrada bylo stále rušno
zájemců o kontakt s africkými šneky bylo dost
děti ochotně ukazovaly, jak umějí sbírat psí hovínka
(ne)tradiční hrachová stavebnice upoutala pozornost malých konstruktérů
odborná porota vybírá favorita mezi 12 hermelíny, které naložila místní sdružení