Odbornost kuchař

Rubrika Děti lesa: 
Program
  1. O průběhu získávání odbornosti si vede záznamy o datu a místu splnění jednotlivých podmínek (ve své Zálesácké knize či samostatném sešitu), jejich splnění si nechá bezprostředně potvrdit náčelníkem.
  2. K získání odbornosti KUCHAŘ je nutno splnit alespoň 9 z následujících podmínek, první 3 uvedené povinně, z ostatních skupin označených písmeny vždy aspoň jednu.
  • Nasbíral a sám vyzkoušel aspoň 20 receptů různých vařených jídel, která se dají využít na táborech či při vaření v přírodě.
  • Bezpečně pozná aspoň 10 jedlých a 10 jedovatých rostlin či hub (= maximálně polovina) volně rostoucích v naší přírodě. Aspoň 3 druhy přírodních jedlých rostlin (mimo hub) nasbíral a vyzkoušel jako svůj výhradní pokrm po jeden (táborový) den.
  • Umí topit v kamnech (sporáku na dřevo), zná způsob regulace hoření, sám aspoň 5x úspěšně roztápěl sporák na dřevo (lze splnit současně s vařením na táboře).

A Sám (nejvýš s jedním kamarádem) zajistil naplánování jídelníčku, nákup potravin a vaření na víkendové akci (2 dny s noclehem) aspoň pro 5 lidí.

A Aspoň 5 dní vařil na stálém táboře (aspoň pro 20 lidí) jako hlavní kuchař nebo jako pomocník kuchaře.

B Zná způsoby vaření bez nádob (setonův hrnec, pečení na kamenech, vaření pomocí kamenů, rožnění, pečení pod kotlíkem, ….), alespoň 2 z nich sám (nejvýš se dvěma kamarády) vyzkoušel.

B Zná alespoň 3 způsoby rozdělávání ohně bez sirek či zapalovače, aspoň 1 způsob úspěšně vyzkoušel.

B Vyrobil vlastnoručně z přírodního materiálu aspoň 1 nádobu na vaření aspoň 1 litru tekutého obsahu (měch, kůže, keramika, …) a úspěšně v ní připravil pokrm.

B Nejvýše se dvěma kamarády vyrobil z přírodního materiálu jednoduchý táborový sporák, či pec na chleba a placky, nebo pícku na pražení zrní a úspěšně ji vyzkoušel.

B Vlastnoručně vyrobil z přírodních surovin aspoň 2 funkční pomůcky pro táborovou kuchyni (kvedlačka, vařečka, naběračka, trychtýř, kleště , …)

C Zná a umí vhodně používat (vyzkoušel) aspoň 10 druhů koření. Pozná rostliny, z kterých se připravují a ví v kterých částech světa rostou.

C Bezpečně pozná aspoň 5 různých volně rostoucích rostlin vhodných pro přípravu kvalitního čaje, navíc sám vypěstoval aspoň 3 různé bylinky a připravil z nich chutný čaj.

C Sám vypěstoval a připravil jako pokrm aspoň 2 různé druhy obilí (včetně kukuřice)

C Vyrobil aspoň 10 dkg dobrého sýra z mléka nebo utloukl stejné množství másla.

  • Vlastnoručně připravil aspoň 1 čerstvě zabité zvíře (králíka, kuře, rybu apod.) jako chutný pokrm (včetně stažení, oškubání, očištění, vykuchání apod.).
  • Zná základní požadavky zdravé a bohaté výživy (cukry, tuky, bílkoviny, vitaminy – a v čem jsou hlavně obsaženy), s pomocí tabulek dokáže spočítat energetickou hodnotu pokrmů a přiměřenou denní dávku, sám připravil energeticky bohatý, lehký a trvanlivý pokrm na cesty pro sebe aspoň na 3 dny a vyzkoušel ho jako svou výhradní stravu (lze i doma).
  • Aspoň 1 rok plnil zodpovědně funkci Spížisty na Salaši.